Termékeink

A homok és a kavics olyan ásványi nyersanyagok, amelyeket főként az építőipar hasznosít. Az építési nyersanyagok iránti igényt jelenleg az infrastrukturális beruházások mellett az utóbbi években jelentősen megnövekedett lakásépítések száma magyarázza, a beton előállításához ugyanis többek között kavicsra van szükség, a vakolathoz pedig homok szükségeltetik. Az útépítéshez alapozásként a kavicsbányászat melléktermékeként megjelenő meddőt használják. 2008 tavaszától több fajta frakciójú termékeket is előállítunk.

 

Rétegek

 

Kavics

A kavicsot elsősorban az építőipar hasznosítja. A jó minőségű aprókavicsot vízszűrésre, vegyipari szűrésre és parképítésre is használják. A kavics bármilyen kőzet fizikai mállásával, aprózódásával és a törmelék szállításával létrejöhet. Ha a folyóvízi kavicsteraszok vagy mederüledékek összetevőit vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy a kavicsok anyaga túlnyomórészt kvarc és kvarcit. Ennek az az oka, hogy a kőzetalkotó ásványok közül a fizikai és kémiai hatásokkal szemben legellenállóbb a kvarc, tehát minden más kőzetalkotónál hosszabb szállítást és koptatást bír ki.
A kavicsbányászatnál lényeges a kavics minőségi vizsgálata, mivel betongyártáshoz csak meghatározott paraméterekkel rendelkező kavics használható fel. Ezért vizsgálják a kavicsok szemcseméretét, iszap-, mész- és szerves anyag tartalmát és ásványos összetételét. Az igények minél széleskörűbb kielégítése érdekében szemcseméret alapján osztályozzák a kavicsot.

Homok

A homokot az építőiparban vakolat és beton készítéséhez használják. A homokbányászat eocén, oligocén, miocén és pannon rétegekből, valamint pleisztocén folyóvízi felhalmozódásokból történik.

Meddő

Az útépítéshez alapozásként meddőt használnak. Útépítésnél durva zúzalékkal alapoznak, majd ezt aszfaltba ágyazott finomabb (kb. 2 cm) bazalt vagy andezit zúzalékkal fedik le.